Logo tasarımı nedir? Nasıl yapılır? Ne işe yarar?
Logo tasarımı, kimlik ve yaratılan markanın hep birlikte bir iş, kişi veya ürünün algılanan görüntüsünü oluşturmak üzere farklı rolleri vardır. Marka, bir bütün olarak duygusal ve maddi yönden algılanan kurumsal bir imajdır. Kimlik, o markanın anlaşılır net bir görüntüsüdür, logo ise basit bir şekilde markanın kimliğini özetleyen görsel bir simge veya işarettir.
Marka konumlandırması açısından kurumsal kimlik tasarımı ve logo oldukça önemlidir. Marka, kimlik ve logo, firmanızın hedef kitle tarafından tanınabilirliğini sağlayan ögelerdir. Bu ögeler bir arada, doğru tasarım ve stratejilerle, birbirine senkronize şekilde kullanıldıklarında amaçlarına ulaşırlar.
Markalaşma Nedir? Ne faydası olur?
Markalaşma konusu birçok yayın, binlerce kitap yazılmış ve seminerler düzenlenmektedir. Sizlere özetle ifade etmek gerekirse marka; bir organizasyon, hizmet veya ürünün müşteri kitlelerinin algıları ile şekillenen kişiliğidir. Dolayısıyla bir tasarımcı tek başına “marka” oluşturamaz. Marka, profesyonel bir ekip tarafından, potansiyel müşterilerin tanım ve isteklerini göz önüne alarak, stratejik planlama ve marka kimliği geliştirme süreçleri kapsamında oluşturulmalıdır.
Birçok kişi markanın renkler, bazı yazı tipleri, logo, slogan ve belki jingle gibi unsurlardan oluştuğuna inanmaktadır. Aslında marka konusu daha karmaşık bir konudur. Markanın bizce kurumsal imaj olduğunu söyleyebiliriz.
Kurumsal imaj konusunda esas düşünce ve temel konsept; firmanın yaptığı, sahip olduğu ve ürettiği her şeyi içermesi; bir bütün olarak iş değerleri ve amaçlarının yansıması olmalıdır. Bu kapsamda firmanın sürdürülebilirliği, niteliği, var olma nedeni ve vizyonu tutarlı derecede olmalı.
Bir şirketin veya kişinin kurumsal kimliği için yapılması gereken çalışmalar
- LOGO
- Tüm kimliğin ve markanın sembolü
- Antetli grubu
- Antetli kağıt, kartvizit, zarflar, vb.
- Pazarlama araçları
- El ilanları, broşürler, kitaplar, dergiler vb.
- Web sitesi
- Kurumsal kimliğinizi dünyaya yansıtır, Profesyonel tasarımlar tercih edilmeli
- Ürün ve ambalajlar
- Çakmak, Poşet, Kalem, Saat ve benzerleri ürünler
- Giyim tasarımı
- Çalışanlar tarafından giyilen kıyafetler
- Tabela
- İç ve dış tasarımlar
- Mesajlar ve eylemler
- İletişim kanalının doğrudan ve dolaylı olarak ilettiği mesajlar
- Farklı iletişim yolları
- Ses, video, koku, his, vb.
- Ürün, kişi ya da hizmeti temsil eden diğer görsel ögeler
- Daha fazla sosyal ağların kullanımı ve halkla ilişkiler.